Vandaag open van 09:00 t/m 18:00 uur
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

Hoe een Hedera verzorgen?

Op zoek naar een tuinplant die alle vier de seizoenen lang meegaat? Check dan de Hedera, oftwel: Klimop! De Hedera blijft simpelweg altijd groen en deze bodembedekkende of klimmende bladheester is uiteraard winterhard. Simpelweg alle soorten Hedera's hebben één ding gemeen, en dat is dat ze enorm snel groeien en één van de beste tuinplanten zijn om uw schutting, gaaswand of muurtjes te bekleden. Onkruid? Dat maakt de Hedera zowat onmogelijk! Een échte tuinhulp als u geen groene vingers heeft dus!

Zó gaat u de klimop snoeien

Het is eigenlijk heel simpel: u knipt de klimopwand net zoals een haag. Koop een heggenschaar en knip de wand van de klimop op de gewenste hoogte. Uiteraard kan u ook een elektrische heggenschaar gebruiken. Wilt u liever wat kleine beetjes wegknippen? Dan raden wij een snoeischaar aan en het voordeel hiervan is dat de bladeren van de klimop ook niet beschadigd kunnen worden. 

Wanneer klimop snoeien?

 • Snoei de Klimop in het voorjaar, aangezien de heester dan in z'n groeiperiode zit. Hierdoor kunnen de twijgen snel uitlopen en weer nieuwe bladeren creëren.
 • U kunt ervoor kiezen om een tweede keer te snoeien, hiervoor raden wij de maand september aan.
 • Doe dit in ieder geval vóór de winter, want dan werkt de vorst niet mee.

De Klimop planten, maar hoe?

De naam van de Klimop verraadt het misschien al, maar de Klimop is een klimplant. Dit houdt in dat de plant wat ondersteuning nodig heeft, dit kunt u heel gemakkelijk doen door een hekwerk van hout of metaal neer te zetten. 

 1. Plaats de ondersteuning neer vóórdat u de Klimop gaat planten. Op die manier kunt u het hekwerk eerst testen of deze stabiel genoeg is voor de klimplant.
 2. Heeft u de planten in huis gehaald? Dan moet u de wortels van de plant vol met water zetten. 
 3. Nu kunt u aan de slag gaan met de grond. Graaf enkele gaten aan de voet van het hekwerk die even groot zijn als de pot waar de klimop in staat. 
 4. Woel de aarde los en voeg wat compost toe aan de grond. Hierdoor wordt de grond éxtra vruchtbaar!
 5. Plaats vervolgens de klimop uit de pot en zet hem in het plantengat. 
 6. Vlecht vervolgens de klimop tussen het hekwerk door, de Klimop zal hierdoor zichzelf gaan hechten aan het hekwerk en hier tegenaan groeien.

Herkomst van de Hedera

Deze prachtige Hedera is inheems in Azië, Europa en Noord Afrika. De plant gedijt vooral in koelere streken. Wist u dat de tuinplant in het wild groeit op zowel bomen als rotsen en ook nog eens 30 meter hoog kan worden? 

Coniferen

Verzorgingstips voor de Hedera

 • Geef één keer per maand wat extra plantenvoeding bij, vooral als u een Hedera op pot heeft.
 • Uiteraard mag de grond niet uitdrogen, maar eigenlijk is te veel water ook niet schadelijk voor de plant. Handig zo'n makkelijke tuinplant toch?
 • Good to know: de hechtwortels van de Hedera kunnen sporen achterlaten op de muur.
 • Plaats de Klimop op een schaduwrijke of lichte plek, zolang de plant maar niet in de volle zon staat.

Plantverzorging

Pot Plant Combinaties Hedera

Als u op zoek bent naar een unieke Hedera, dan is een mooie bloempot natuurlijk onmisbaar. Op onze potterie-afdeling kunt u terecht voor allerlei soorten potterie: van aardewerk en plastic buitenpotten tot lichtgewicht buitenpotten. Voor welke bloempot kiest u?

Toon flilter Verberg filter

Filter

Kom langs in ons tuincentrum in Vlodrop (Limburg) voor ons complete assortiment en een goed advies. Tuincentrum Schmitz is 7 dagen per week geopend: Iedere zondag koopzondag! Voor vragen over onze producten kunt u terecht bij info@tuincentrumschmitz.nl of bel +31 (0)475 535 919.