Vandaag open van 09:00 t/m 18:00 uur
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Vijveronderhoud in februari: tips voor een gezonde vijver

Het onderhouden van de vijver

Als vijverbezitter wilt u natuurlijk het hele jaar door van een mooie vijver genieten. Het juiste onderhoud is daarom essentieel. In februari kunt u alvast beginnen met het voorbereiden van de vijver op het voorjaar. In dit artikel delen we handige tips en tricks voor het onderhouden van de vijver in februari, zodat uw vijver straks klaar is voor het buitenseizoen. Vergeet niet na het lezen een bezoek te brengen aan tuincentrum Schmitz voor ons geweldige assortiment vijverbenodigdheden!

Verwijder het afstervende plantmateriaal

In februari begint het voorjaar langzaam maar zeker in zicht te komen. Het zonnetje laat zich meer en meer zien, en de handschoenen kunnen langzaamaan de kast weer in. Het buitenseizoen lonkt! Het is dan ook tijd om de vijver op te ruimen. Begin met het verwijderen van het afgestorven plantmateriaal, zoals de bladeren van waterlelies en andere vijverplanten. Dit voorkomt dat het plantafval gaat rotten en zo de waterkwaliteit verslechtert.

Verwijder het overtollige slib

Slib is een ophoping van organisch materiaal op de bodem van de vijver. Dit organisch materiaal kan leiden tot een slechte waterkwaliteit en kan uiteindelijk schadelijk zijn voor vissen en andere vijverbewoners. Het is daarom belangrijk om het overtollige slib te verwijderen. Dit kan door middel van een vijverstofzuiger.

Vijverprobleemoplossers


 

Controleer de vijverpomp en -filter

De vijverpomp en -filter zijn onmisbaar voor een gezonde vijver om verschillende redenen:

  1. Een vijverpomp zorgt voor de watercirculatie in de vijver. Dit betekent dat het water in beweging wordt gehouden, wat de zuurstoftoevoer verbetert en de vorming van anaerobe bacteriën voorkomt. Hierdoor blijft het water schoon en helder.
  2. Een filtersysteem zorgt voor het verwijderen van vuil en afvalstoffen uit het water. Dit voorkomt dat het water troebel wordt en er algen groeien. Ook kunnen schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet uit het water worden gefilterd, wat de gezondheid van uw vissen ten goede komt.
  3. In de winter kan het water in uw vijver bevriezen, wat schade kan veroorzaken. Een vijverpomp kan dit voorkomen door het water in beweging te houden. Ook kan een filtersysteem voorkomen dat het water bevriest, omdat het constant in beweging wordt gehouden.
  4. Een vijverpomp kan ook zorgen voor beluchting van het water. Dit is vooral belangrijk in de winter, wanneer er weinig zuurstof in het water zit. Door de vijverpomp te gebruiken, wordt er zuurstof aan het water toegevoegd en blijven uw vissen gezond.

Controleer daarom regelmatig of de pomp en het filter nog naar behoren werken. Maak de pomp en filter schoon en vervang indien nodig de filtermaterialen.

Vijverpomp kopen?


 

Bij tuincentrum Schmitz in Vlodrop (Limburg) vindt u een complete vijverwinkel!Voer de vissen niet

bij In de winter hebben vissen weinig tot geen voer nodig. Voer de vissen daarom niet bij in februari. Dit voorkomt dat het voer gaat rotten en de waterkwaliteit verslechtert. Bovendien kunnen de vissen in de winter slecht voedsel verteren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Controleer de waterhardheid en zuurgraad

Een goede waterhardheid en zuurgraad zijn belangrijk voor een gezonde vijver. Controleer daarom regelmatig de waterhardheid en zuurgraad. Dit kan met behulp van teststrips of een vloeistoftest. Pas de waterhardheid en zuurgraad indien nodig aan.

Tip! Zuurstofplanten zijn belangrijk voor een gezonde vijver omdat ze zorgen voor de zuurstofvoorziening van het water en bijdragen aan de afbraak van voedingsstoffen en afvalstoffen in de vijver.

Waterplanten kopen?


 

Vijverbenodigdheden kopen? U doet het bij tuincentrum Schmitz in Vlodrop!

Wilt u uw vijver ook fris en fruit het voorjaar in laten gaan? Kom dan snel even langs bij tuincentrum Schmitz in Vlodrop, het leukste tuincentrum van Limburg. Onze medewerkers kunnen u helpen bij het uitzoeken van de producten die nodig zijn om het beste uit uw vijver te halen. Zien we u snel?

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Weg met muggen en wespen in huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak je tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Op reis in eigen tuin: inspiratie en ideeën voor een Italiaanse sfeer

Italië, het land van zonovergoten landschappen, heerlijke gerechten en een ontspannen levensstijl... Jij wil deze betoverende sfeer toch ook naar je eigen tuin halen? Met een paar slimme keuzes en inspirerende ideeën transformeer je jouw buitenruimte tot een oase van mediterrane charme.

Lees meer...
Organiseer een tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...