Calathea: Woonplant van de maand november

Calathea: Woonplant van de maand november

Calathea kenmerkt zich door de prachtige tekening van het blad en de rijke keuze in bladvormen, van rond en ovaal tot lancetvormig. Dat blad heeft niet alleen luchtzuiverende eigenschappen, maar leeft bovendien op een unieke manier met je mee dankzij een dag- en nachtritme. Tussen het blad en de steel zit een soort gewrichtje dat beweging mogelijk maakt. Als het donker wordt, sluiten de blaadjes zich en als het stil genoeg is, is het ritselen van de sluitende blaadjes te horen. Wordt het licht, dan ontvouwen ze zich weer.  

Herkomst 

Calathea groeit van nature in het tropische regenwoud, in warme en vochtige omstandigheden. Hij gedijt daar vooral op beschutte, niet al te lichte plekken, rond woudreuzen die het licht filteren. Er zijn veel verschillende Calathea's. Er zijn enkele soorten die bloeiend zijn en sommige zijn schitterende decoratieve bladplanten met bijzondere bladtekeningen- en kleuren.

Verzorgingstips

De Calathea kan niet tegen de kou. De Calathea staat in huis graag licht en warm, laat de temperatuur niet onder de 12°C komen. 

  • Hoe bonter het blad des te meer licht gewenst is, al kan felle zon beter worden voorkomen. Als de plant te donker staat zal de bladtekening verdwijnen. 
  • De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Giet bij voorkeur met water op kamertemperatuur.  
  • Eventueel sproeien (of in de zomer buiten in een bui zetten) om de luchtvochtigheid te verhogen, dat voorkomt droge bladranden en bladpunten.
  • Elke maand wat plantenvoeding geven houdt het blad mooi en de groei erin.  
  • Geel of bruin blad kan worden verwijderd.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Vlodrop geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.