Vandaag open van 09:00 t/m 18:00 uur
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Boerenkool: superfood!

Boerenkool: superfood!

In december zitten we meer aan de eettafel dan in de tuin. Culinaire feestmaaltijden wisselen we af met – om met Ollie B. Bommel te spreken – ‘eenvoudige, doch voedzame’ kost: snert, hutspot en stamppot. Ouderwetse boerenkool geniet momenteel hernieuwde belangstelling en is – zelfs in Amerika – bestempeld tot een van de trendy superfoods. Er zitten namelijk heel veel vitaminen in boerenkool: vitamine A, B, C, E en K. Bovendien bevat de kool mineralen als kalium, ijzer, magnesium en fosfor, en is deze vezelrijk.

In de moestuin
Boerenkool is van alle koolsoorten het gemakkelijkst te kweken. Vroege herfstsoorten zaait u in mei, de wintersoorten zaait u in juni of juli. Bescherm de jonge zaailingen tegen slakken, rupsen, vogels en witte vlieg met een fijnmazig net. Plant de jonge planten ongeveer twee maanden later op 50 centimeter afstand van elkaar uit in vruchtbare, bemeste grond en op een plek in de zon of halfschaduw. Oogsten kan vanaf oktober-november, maar boerenkool smaakt het lekkerst als er nachtvorst is geweest (die zet het zetmeel in de bladeren om in suikers).

Op tafel
Bij ons wordt boerenkool vooral gebruikt in stamppot met worst, spekjes en een kuiltje vol jus. In Amerika is het tegenwoordig hot er smoothies en shakes van te maken. U kunt boerenkool echter ook roerbakken met kruiden, verwerken in een quiche of er een lekkere salade met geitenkaas, cranberries en pecannoten van maken. En deze gezonde chips:

Boerenkoolchips
Snijd de bladeren in grove stukken, was ze en laat ze goed drogen. Meng in een kom wat olijfolie, sojasaus en sesamzaad. Hussel de blaadjes door dit mengsel en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze eventueel nog met wat zeezout. Bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden Celsius tot ze knapperig zijn.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.