Vandaag open van 09:00 t/m 17:00 uur
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Herfstsnoei

Herfstsnoei

Noem het de tuin winterklaar maken of gewoon wat fatsoeneren: november is een goede maand om een aantal planten, struiken en bomen te snoeien. Waar kunnen we nu de schaar in zetten?

Hagen
Groenblijvende en bladverliezende hagen kunnen nog een keer gesnoeid worden voordat de winter aanbreekt. Gebruik een snoeischaar of een (elektrische) heggenschaar en snoei de haag naar boven toe wat smaller, zodat ook de onderste delen genoeg zonlicht vangen.

Klimop, klimroos, blauweregen (Wisteria) en druif
Lange scheuten van deze klimmers tegen gevel of schutting kunt u nu tot de helft terugsnoeien.

Bomen
Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en acer komt de sapstroom al vroeg op gang. Snoei deze daarom uiterlijk vóór de jaarwisseling, omdat de snoeiwonden anders gaan bloeden. Ook leilinden en dakplatanen en bladverliezende bomen kunt u nu mooi in vorm snoeien.

Fruitbomen
Fruitbomen als peer en appel worden nogal eens aangetast door meeldauw, dat in knoppen de winter overleeft. Knip nieuwe scheuten weg om dat te voorkomen.

Struiken
Snoei oude takken diep terug en verwijder uitlopers en naar binnen groeiende scheuten. Hiermee bevordert u de groei en vermindert u de kans op schade door (sneeuw)stormen. Soorten die na 21 juli bloeien op meerjarige takken, zoals boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), boerenjasmijn (Philadelphus), Amerikaanse sering (Ceanothus) en Japanse kweepeer (Chaenomeles), kunt u nu verjongen (uitdunnen).

Bessenstruiken
Na de oogst kunt u uw bramen, frambozen en zwarte bessen terugsnoeien. Wacht hiermee totdat ze hun blad verloren hebben. Verwijder oude takken die vrucht hebben gedragen, zodat nieuwe scheuten de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Selectief snoeien van planten
U kunt ervoor kiezen om planten die wat verpieterd zijn of hun blad hebben verloren terug te snoeien, maar u hiermee ook wachten tot het volgend voorjaar, want ze bieden zo meer beschutting aan insecten en kleine dieren.  

Nu niet snoeien
Groenblijvende struiken, fruitbomen van het geslacht Prunus (pruim, kers, perzik, nectarine, amandel) en voorjaarsbloeiende struiken.

Snoeitips

  • - Snoei niet wanneer het vriest
  • - Gebruik scherp en schoon gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit verhoogt de kans op schadelijke schimmelvorming
  • - Kijk eerst goed welke takken weggehaald moeten worden, zodat u de structuur van de struik of boom behoudt
  • - Laat wat gesnoeide takken op een hoop liggen als schuilplaats voor egels en andere beestjes

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.