Vandaag open van 09:00 t/m 18:00 uur
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

Opfristips voor kamerplanten in de zomer

Opfristips voor kamerplanten in de zomer

Niet alleen mensen fleuren op van zon en warmte, je tuin- en kamerplanten ook! Mits het ook weer niet te heet en te droog is, wat de laatste zomers vaak het geval is. Eerder gaf ons tuincentrum in Vlodrop al tips hoe je je tuinplanten het beste bij tropische temperaturen kunt bewateren, nu is het tijd voor zomerse verzorgingstips voor je kamerplanten. Houd deze site in de gaten voor handige tips voor de verzorging van je kamerplanten als je voor langere tijd op vakantie gaat!

Hoe verzorg ik mijn kamerplanten in de zomer?

 1. Geef regelmatig water

In de zomer hebben de meeste kamerplanten meer water nodig dan in de winter, want ze zitten midden in het groei- en bloeiseizoen. Het water verdampt ook sneller door de hogere temperaturen en de potgrond droogt sneller uit, zeker in terracotta potten, die ook vocht opnemen. Je kunt verdroging herkennen aan de volgende signalen:

 • Het blad gaat hangen
 • Het blad gaat omkrullen 
 • Het blad krijgt gele of bruine randen
 • De plant is snel uitgebloeid

Kamerplant water geven

Grote bladplanten, kamerhortensia's, begonia's en bijvoorbeeld ook de basilicum in de vensterbank van de keuken willen zeker twee keer in de week een slokje water. Je kunt altijd even een vinger zo'n twee centimeter diep in de potgrond steken om te voelen hoe droog of nat de grond is. Vetplanten, zoals de populaire vrouwentong (Sansevieria) en Aloë vera, en cactussen zijn de uitzondering op deze regel. Die kunnen met een beetje water in of om de week toe.

NB Gebruik het liefst (resterend) gekookt water of regenwater, omdat kraanwater veel kalk kan bevatten, waar sommige planten niet blij mee zijn. En geef het liefst lauwwarm water, want net als wij houden planten niet van een ijskoude douche.

 1. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid

In de zomer is de lucht ook veel droger. Veel mooie, exotische en tropische bladplanten, maar bijvoorbeeld ook varens en 'luchtplantjes', zoals de Tillandsia, houden juist van een hoge luchtvochtigheid. Benevel deze een of twee keer per week met de plantenspuit en zet een paar waterschaaltjes met een laagje water in de buurt van de planten. Dat water zal opvallend snel verdampen, zeker op een zonnige plek in de vensterbank, waarmee je de luchtvochtigheid in huis verhoogt.

Kamerplant besproeien met water

 1. Geef regelmatig vloeibare voeding

In ons tuincentrum in Vlodrop vind je speciale plantenvoeding, bijvoorbeeld voor bloeiende en groene kamerplanten, voor cactussen en vetplanten en voor orchideeën. Meng deze volgens de instructies op het etiket een keer per week of per twee weken door het water in de gieter. In het late najaar kun je daar mee ophouden, want in de winter gaan ook je kamerplanten in een lagere versnelling omdat er minder licht en warmte is.

NB Ook je kuip- en potplanten in de tuin en op het balkon hebben nu regelmatig wat extra (vloeibare) voeding nodig.

 1. Verpotten of verplaatsen

Planten die bijna uit hun pot knallen, waarvan de wortels over de randen of onder uit de pot komen, zet je in een iets grotere pot met verse potgrond. Daar knappen ze zienderogen van op, want ze hebben meer ruimte en ook nieuwe meststoffen uit de verse potgrond tot hun beschikking. Als ze scheef gaan groeien, naar het licht toe, kun je ze een kwartslag draaien of op een andere plek zetten.

Kamerplant verpotten naar een grotere pot

 1. Zo krijg je weer prachtig glanzende bladeren

Ziet je mooie bladplant er maar dof en stoffig uit? Zet hem dan in het bad of douchebak en sproei hem zachtjes af met de douchekop. Of pak keukenpapier of een schoon keukendoekje gedoopt in een beetje melk en wrijf de bladeren voorzichtig weer glanzend schoon. Ook kun je je bladplanten een paar uur buiten zetten als er zachte, zomers regenbuitjes vallen. 

Heb je vragen over de verzorging van je kamerplanten, stel die dan gerust aan een van onze deskundige medewerkers. In ons tuincentrum in Vlodrop vind je niet alleen allerlei soorten gieters, plantenspuiten en waterschalen, maar ook speciale potgrond en plantenvoeding voor bijvoorbeeld orchideeën en cactussen en vetplanten. En natuurlijk de mooiste plantenpotten en bakken!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.