Vandaag open van 10:00 t/m 17:00 uur
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

Toffe tulpen

Op de derde zaterdag van januari wordt elk jaar gevierd dat het tulpenseizoen weer begint. Ze zijn nu volop verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren, vormen en maten. Het is een van de meest populaire bloembollen en snijbloemen. Kortom, tulpen zijn toppers en als echte lenteboden dé remedie tegen een winterdip. Je kunt er nu binnen én buiten van genieten. Ons tuincentrum in Vlodrop viert de tulpentijd en geeft tulpentips.

Soorten tulpen

Er zijn ongelooflijk veel verschillende tulpen. Sommige blijven laag, andere worden heel hoog. Sommige bloeien in maart, andere pas in mei. Ze zijn er met dubbele en enkele bloemen en er bestaan ook geurende tulpen.

Een beknopt overzichtje:

 • Fosteriana-tulpen bloeien in maart-april en worden 20 tot 40 centimeter hoog
 • Kaufmanniana- of waterlelietulpen bloeien in maart-april en worden 20-30 centimeter hoog
 • Triumph-tulpen bloeien vanaf medio april, met bloemen met de klassieke, typische tulpvorm en worden tussen de 25 en 50 centimeter hoog
 • Greigii-tulpen hebben blad met kastanjebruine strepen, een lichte abrikozengeur en bloeien in april-mei
 • Lelietulpen hebben rond eind april lange, gepunte bloemen op stevige stengels
 • Pioentulpen bloeien rond eind mei en hebben heerlijk geurende, dubbele bloemen
 • Parkiet- of papegaaitulpen bloeien in mei met grillige, gefranjerde bloemen

Tulpentips! Zo houd je je tulpen het langs mooi.

Bollen voor binnen en buiten

De minitulpjes die je nu in ons tuincentrum in Vlodrop in potten of glazen bakken kunt kopen kun je zowel buiten als binnen een plekje geven. Binnen zullen ze sneller uitgebloeid raken, omdat het er warmer is. Zet ze daarom in ieder geval niet boven of bij de verwarming. Als je tulpjes uitgebloeid zijn, kun je ze in de tuin planten. Knip alleen de uitgebloeide bloem eruit, maar laat het blad zitten en afsterven. Daar halen de bollen immers hun energie uit om volgend voorjaar weer te kunnen bloeien.

Tips voor tulpen in de vaas

Zo zorg je ervoor dat je bos tulpen zo lang mogelijk meegaat:

 • Rol de tulpen, voordat je ze op hun definitieve plek zet, eerst in een krant en laat ze op een koele plek minstens een uur in schoon water staan.
 • Snij met een schoon en scherp mes het uiteinde van de steel schuin af en schik de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoeding.
 • Tulpen groeien ook in een vaas altijd nog door; houd daar rekening mee bij de keuze van de vaas en de manier waarop je ze schikt of ze combineert met andere snijbloemen. Of snijd ze na een paar dagen opnieuw af en zet ze in vers water met snijbloemenvoeding.
 • Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de tulpen geen goed doen.
 • Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming en niet bij een schaal met fruit. Daardoor raken ze sneller uitgebloeid. Zet ze indien mogelijk ’s avonds op een koelere plek.

Tulpentips! Zo houd je je tulpen het langs mooi.

Kijk in ons tuincentrum in Vlodrop ook naar mooie tulpenvazen en naar de vele andere bloeiende bolletjes in potten, schalen, manden en bakken om al helemaal in lentesfeer te komen.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.