Vandaag open van 10:00 t/m 17:00 uur
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

Doen! Kerstboom en kerstgroen recyclen

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen! We leven tegenwoordig helaas in een uitzonderlijk dure tijd en het milieu staat meer dan ooit onder druk. Allemaal redenen om je boom en ander natuurlijk kerstgroen op een slimme manier te hergebruiken. Doe dat vooral op je eigen manier en in je eigen tempo. Al zou je uiterlijk 6 januari, op Driekoningen, de kerstversiering naar verluidt moeten opruimen, anders zou dat ongeluk kunnen brengen. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Zeker niet aan het begin van het nieuwe jaar. Ons tuincentrum in Vlodrop geeft je daarom graag vijf handige tips voor het recyclen van je kerstgroen.

1. Plant de kerstboom in de tuin

Een boom met kluit kun je in het nieuwe jaar in de tuin planten. Mits hij niet te veel geleden heeft van de warmte binnenshuis en nog niet geheel uitgevallen en kaal is, doordat je hem regelmatig water hebt gegeven en bijvoorbeeld niet naast de verwarming hebt gezet. Als je hem dan met pot en al ingraaft, kun je hem heel makkelijk volgend jaar voor de kerst weer uitgraven en binnen zetten. Dat scheelt meteen een hoop centen!

 • Zet de kerstboom eerst in de schuur of garage om hem langzaam weer aan de koudere buitentemperaturen te laten wennen. 
 • Zorg dat hij nog af en toe licht en verse lucht krijgt door de deur van de schuur of garage open te zetten. 

 • Afhankelijk van het weer kun je de boom na circa een week in de tuin planten, met of zonder pot. 

 • De kerstboom planten kan op het moment dat het niet vriest en de grond niet bevroren is. 

 • Houd er wel rekening mee dat een traditionele kerstboom, zoals de fijnspar, uiteindelijk wel veertig meter hoog kan worden. De edele zilverspar is met een uiteindelijke hoogte van zeven tot negen meter beter geschikt voor de kleinere tuin. 

 • Kerstbomen gedijen in elke, niet te natte grond en in de (half)schaduw.

2. Dennengroen als vorstbescherming

Knip de takken van de boom en neem de losse takken van je kerstdecoraties en leg deze aan de voet van vorstgevoelige (pot)planten om ze te beschermen. Dennentakken werken uitstekend tegen het bevriezen van je planten, omdat ze een goede isolerende werking hebben. Het staat ook een stuk mooier dan vliesdoek of noppenfolie en ze zijn makkelijk aan te brengen, zonder gebruik van tape of touw.

Gebruik alleen groen dat niet bespoten is met spraysneeuw, glitters, of andere niet-natuurlijke producten.

3. Kerstboom en dennengroen als mulchlaag

Zowel het groen als het hout van de boom en de losse takken zijn prima geschikt als mulchlaag voor borderplanten. Je kunt ze (laten) versnipperen en in een laag aan de voet van je planten verspreiden. De mulchlaag houdt onkruid tegen, houdt vocht in de bodem vast en verbetert uiteindelijk ook het bodemleven en de structuur van je grond. Ook hiervoor geldt dat er geen onnatuurlijke producten op de takken en het hout zijn gespoten, want daarmee doe je de grond en het bodemleven geen goed.

4. Goed voor je composthoop

Knip de takken fijn en werk ze door je composthoop. Ze zorgen voor een betere luchtcirculatie en zijn vanwege de zuurgraad van de naalden ook goed voor een uitgebalanceerde pH-waarde van je compost.

5. Brandhout, potpourri en/of tuinvogelattractie

 • De stam van de kerstboom kun je, nadat je deze goed hebt laten drogen in de schuur of garage, als brandhout voor de open haard of in een vuurkorf of vuurschaal gebruiken. 
 • Wie gek is op dennengeur, verzamelt naalden van de kerstboom en doet deze in een mooi zakje of schaaltje. 
 • Zet de kerstboom ergens in een hoek in de tuin, tegen de schuur of schutting. De boom vormt daar een fijne, beschutte schuilplek voor vogels. Je kunt er ook nog pindaslingers en vetbollen in hangen. Dan maak je er een eetbare kerstboom van! In het voorjaar kun je de uitgedroogde boom makkelijk in stukken zagen en knippen en weer in de tuin, compost of haard gebruiken.

Je kent vast de aloude slogan 'Kerstboom eruit, kamerplant erin!' wel, dus houdt de site van ons tuincentrum in Vlodrop in de gaten, want we berichten binnenkort over de meest gewilde kamerplanten voor het nieuwe jaar!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.