Vandaag open van 10:00 t/m 17:00 uur
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

Tuintips maart

Tuintips maart

De lente komt eraan! Tijd om de winter weg te knippen zodat het frisse groen en de eerste kleurige bloemen van voorjaarsbollen en vroeg bloeiende vaste planten nog meer kunnen stralen. Toch luidt het aloude gezegde niet voor niets ‘maart roert zijn staart’. Houd vliesdoek, noppenplastic, stro en dennengroen daarom voorlopig nog bij de hand om vorstgevoelige (pot)planten mee te beschermen. Ook kan het weer gaan stormen, dus ook daarvoor kun je wat voorbereidingen treffen. Ga op een prille lentedag lekker buiten aan de slag. Ons tuincentrum in Vlodrop geeft je graag een paar handige tuintips voor de maand maart om met volle teugen van de lente en de start van het nieuwe tuinseizoen te genieten!

15 Tuintips voor maart

 1. Knip verdorde stengels en bladeren van siergrassen en vaste planten, zoals phloxen, sedums en geraniums, tot vlak boven de grond af. Laat hier en daar wat blad of kleine stengels liggen voor de vogeltjes die nu hun nesten aan het bouwen zijn.

 2. Maart is de tijd om rozen te snoeien voor een extra rijke bloei, maar ook voor het flink terugsnoeien van de hersthooi (Hypericum), vlinderstruik (Buddleja) en bosranken (Clematis). NB: rozen die vroeg of eenmalig bloeien snoei je direct na de bloei. Datzelfde geldt voor bosranken die vroeg bloeien. Alle laatbloeiers kun je nu snoeien.

 3. Hagen en struiken zoals de pruikenboom (Cotinus) en Hibiscus kun je desgewenst of indien nodig in vorm snoeien.

 4. Bij hortensia's moet je weten of even uitzoeken of ze bloeien op het 'oude' of op het 'nieuwe hout' (de jonge uitlopers) voordat je ze gaat snoeien. Het laatste is het geval bij pluimhortensia's en de bekende hortensia 'Annabelle'. Die kun je nu dus flink kortwieken. Hortensia's die bloeien op het oude hout laat je ongemoeid, anders krijg je geen bloemen. Je kunt wel de dorre bloemschermen er nu uitknippen. Worden de grote bloembollen van de 'Annabelle' elk jaar topzwaar waardoor ze gaan hangen? Snoei ze dan minder hard terug. Dan krijg je steviger stengels met iets kleinere bloemen. Wil je wel weer van die enorm grote witte hortensiabloemen? Zet dan na het snoeien dan meteen een plantensteun bij de 'Annabelle', om de stelen en bloemen goed overeind te houden.

 5. Uitgesnoeid? Geef de planten en struiken die je hebt gesnoeid meteen speciale voeding, zoals rozen- of hortensiavoeding, of verspreid een laag organische compost aan de voet ervan. Zo geef je ze een vruchtbare start.

 6. Struiken die van zure grond houden, zoals azalea’s, rodondendrons, heide, Pieris en Skimmia, kun je nu verwennen met speciale voeding of een laag verse aarde voor zuurminnende planten en struiken. 

 7. Controleer potplanten of ze een grotere pot nodig hebben. Dat is zeker het geval als hun wortels onderuit het gat of de gaten in de bodem komen. Ook planten die al twee jaar in dezelfde pot staan zijn blij als ze in verse potgrond worden gezet.

 8. Zie je klompjes geleiachtige bolletjes in de aarde of aan de binnenranden van de buitenpotten? Verwijder die meteen, want dat zijn slakkeneitjes!

 9. Verpot kamerplanten en kuipplanten als ze een grotere pot nodig hebben, of vul hun pot opnieuw met verse potgrond. De oude potgrond kun je op de composthoop gooien of verspreiden tussen de vaste planten in de tuin.

 10. Bind de ranken van uitlopende klimplanten, zoals kamperfoelie, Clematis en klimroos, vast. Zo voorkom je stormschade en kun je ze goed leiden over de pergola, rozenboog of veranda of tegen de gevel, schutting, schuur of garage. Klimrozen vormen hun bloemen op nieuwe, verticale uitlopers op de oude hoofdtakken. Die laatste moet je daarom zo horizontaal mogelijk opbinden.

 11. Verticuteer en bemest het gazon. Bij zacht weer kun je ook kale plekken of een nieuw gazon inzaaien.

 12. Plant, mits de grond niet bevroren is, vroegbloeiers zoals akelei, maagdenpalm (Vinca), gebroken hartje (Dicentra), longkruid (Pulmonaria) en wildemanskruid (Pulsatilla).

 13. Maart is een goede maand voor het planten van rozen en bessenstruiken, al dan niet met 'kale wortels' (zonder aarde en pot), en voor het delen of scheuren van vaste planten die al lange tijd op dezelfde plek staan. Ook sneeuwklokjes die in de tuin een grote klomp of wit tapijt hebben gevormd en die je graag wilt verspreiden kun je na de bloei splitsen en verplanten.

 14. Fleur de tuin- of balkontafel op met voorjaarsbolletjes in pot, bak, schaal of mand, zoals blauwe druifjes, mini-narcisjes, dwergirissen en hyacinten. Combineer ze met vergeet-me-nietjes en andere kleine, maar fijne vroegbloeiers, zoals steenbreek (Saxifraga), viooltjes, primula's en 'meizoentjes' of madeliefjes (Bellis perennis).

 15. Loop het tuinmeubilair na. Maak de tuinmeubels alvast schoon of geef ze een nieuw laagje beits of verf. Kijk in ons tuincentrum in Vlodrop alvast naar nieuwe tuinsetjes, (hang)manden, potten en bakken en andere mooie accessoires voor op het terras of balkon.

Geniet van de lente in eigen tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.