Vandaag open van 10:00 t/m 17:00 uur
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

15 tuintips voor november

15 tuintips voor november

Het herfstweer is als vanouds behoorlijk grillig, met veel wind en regenbuien en dan opeens weer prachtig strijklicht op de verkleurde herfstbladeren. Op een windstille, droge dag kun je nog allerlei klusjes doen om de tuin, het terras en balkon herfst- en winterproof en fleurig te maken. Je vindt alles wat je daarvoor nodig hebt in ons tuincentrum in Vlodrop. Neem meteen een kijkje bij onze nieuwe kerstshow!

 1. Deze maand kun je, zolang het niet vriest, nog voorjaarsbollen planten. Tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, mini-irissen, blauwe druifjes en nog veel meer bollen kun je nu voor een vroeg en fleurig voorjaar in de tuin en in potten planten of 'poten'. Bovenop de bollen in pot kun je bijvoorbeeld winterviolen, een kerstroos (Helleborus), klimop, purperklokje (Heuchera) of bergthee (Gaultheria) planten, zodat de pot er meteen al mooi uitziet. Ga je veel bollen in de tuin planten? Gebruik dan zo'n handige bollensteker.
 2. Zolang het niet vriest kun je nog rozen, (fruit)bomen en (bessen)struiken planten en verplanten. Rozen, bomen en struiken zijn nu met kale wortels verkrijgbaar, wat voordeliger in aanschaf is.
 3. De grond is nog warm genoeg om wintergroen en winter- en voorjaarsbloeiers te planten. Door de vele regen hoef je deze bovendien nu minder water te geven dan bij aanplant in het voorjaar. Denk aan struikkamperfoelie, hulst, kardinaalsmuts (Euonymus), winterjasmijn, kerstrozen, toverhazelaar en Chinees klokje (Forsythia).
 4. Vul potten en bakken met groenblijvende en nu bloeiende planten, zoals klimop, bolchrysanten, sierkolen, winterviolen, Skimmia, bergthee (Gaultheria), parelbes (Pernettya), heide, kerstrozen (Helleborus) en het zilverstruikje (Calocephalus brownii).
 5. Zet een grote pompoen en een stevige lantaarn bij de voordeur en versier de tuin- of balkontafel met een compositie van verschillende pompoenen en sierkalebassen, en/of een schaal met dennenappels, kastanjes, beukennootjes en walnoten.
 6. Zorg voor extra sfeer met een vuurkorf met Zweedse fakkel, tuinfakkels, een snoer met led- of solar-verlichting en/of een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur.
 7. Veeg of hark blad van de paden, het terras en gazon. Vis afgevallen blad uit de vijver en uit de dakgoten. Gooi het blad op de composthoop, als mulchlaag in de border of in een hoek in de tuin of onder een grote struik, zodat insecten en kleine dieren, zoals egels, daarin beschutting en voedsel kunnen vinden.
 8. Snoei fruitbomen, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken en knip lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met mooie bloemschermen en zaden, zoals hortensia, zonnehoed en dropplant, en de stengels van siergrassen staan. Ze laten de tuin er nog interessant ogen in de herfst en winter, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop. Bovendien beschermen ze jonge knoppen tegen vorst én bieden ze ook nog eens beschutting en voedsel aan insecten en kleine dieren, zoals vogels en egels.
 9. Neem, nadat ze al hun blad hebben laten vallen, stekken van bladverliezende struiken, zoals rozen, kruisbessen, kornoeljes en wilgen.
 10. Rooi dahlia’s, canna’s en knolbegonia’s na de eerste nachtvorst, wanneer het blad bruin begint te kleuren. Haal de bollen en knollen uit de pot of grond, knip de stengels tot een lengte van circa 10 centimeter terug en verwijder voorzichtig zo veel mogelijk aarde van de bollen, knollen en wortels. Laat de bollen en knollen een week drogen en leg ze vervolgens in een kistje met een laag stro, zand of zaagsel op een koele, droge en donkere plaats.
 11. Haal waterschotels onder potten weg en berg deze op in de schuur of garage. Zet ook teilen, watertonnen, gieters en vorstgevoelige tuinornamenten weer in de berging of garage.
 12. Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en bind scheuten van klimplanten vast. Zet potten op de tuin- of terrastafel niet op de rand, maar dicht bij elkaar in het midden, om te voorkomen dat ze eraf waaien bij een windvlaag of herfststorm.
 13. Zet vorstgevoelige kuipplanten, zoals Oleander en Abutilon, en (stekken van) pelargoniums en fuchsia’s bij de verwachting van aanhoudende vorst in een lichte ruimte met een temperatuur van tussen de 2 en 10 graden Celsius. Vergeet ze niet regelmatig te luchten en geef ze spaarzaam water (alleen als de grond droog aanvoelt).
 14. Zorg ervoor dat je vliesdoek, noppenfolie, jute zakken en stro in huis (of in de schuur of garage) hebt om er vorstgevoelige tuin- en potplanten mee te beschermen.
 15. Verwen de vogels met pindaslingers, vogelpindakaas, zaden, zonnebloempitten en stukjes oud of rot fruit. In ons tuincentrum in Vlodrop vind je niet alleen allerlei soorten vogelvoer, maar ook leuke en handige voederschalen, -huisjes en -silo's en speciale houders voor de potten vogelpindakaas. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.