Tuintips februari

Tuintips februari

Het is tot nu toe een zachte winter, maar het kan nog altijd gaan vriezen. Houd voor de zekerheid dus dennengroen, noppenfolie en vliesdoek achter de hand om vorstgevoelige planten mee te kunnen beschermen. En de tuinvogels een beetje bijvoeren met speciale vogelpindakaas, zonnebloempitten of pindaslingers kan ook geen kwaad. Maak tussentijds plannen voor het nieuwe tuinseizoen. Doe inspiratie op in ons tuincentrum in Vlodrop en tijdens de beurs TuinIdee, van donderdag 13 tot en met zondag 16 februari in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

9 tuintips voor de maand februari

  1. Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen zolang het nog kan gaan vriezen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels. Verwijder afgevallen blad wel van het gazon, om mosvorming te voorkomen, maar loop niet op het gras als het vriest of de grond bevroren is.
  2. Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin uitplanten. Verwijder daarbij alleen de uitgebloeide stelen en laat het loof afsterven. Uitgebloeide sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
  3. Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen- en rozen-)struiken, hagen en bomen. Kijk in ons tuincentrum in Vlodrop ook eens naar winterbloeiende struiken als sneeuwbal (Viburnum), mahoniestruik (Mahonia), toverhazelaar (Hamamelis) en de klimmende winterjasmijn (Jasminum nudiflorum).
  4. Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen en leibomen als leilinden en dakplataan. Wilgen kunnen nog geknot worden.
  5. Knip takken van bloeiende struiken of kleine bomen, zoals de winterjasmijn, sierkers, amandelboom of sneeuwbal en zet deze binnen in een vaas. Samen met een vaas vol tulpen, narcissen of hyacinten zorgen ze voor een instant lentegevoel in huis.
  6. Maak oude nestkasten en vogelhuisjes schoon met heet water en een harde borstel of hang nieuwe nestkasten en vogelhuisjes op.
  7. Vergeet niet de in de schuur of garage overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Je kunt ook langzaamaan beginnen met het verpotten van kuip- en kamerplanten.
  8. Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu makkelijk te zien en te verwijderen.
  9. Vergeet op Valentijn niet je (geheime) liefde te verrassen met een mooi boeket, een schaal vol voorjaarsbloeiers of een mooie of trendy (kamer)plant! Keuze te over in ons tuincentrum in Vlodrop.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
De vrolijkste voorjaarsbloeiers

Zo aan het eind van de winter en het begin van de lente die altijd (té) lang op zich laat wachten toe aan wat vrolijke voorjaarsbloeiers? Ons tuincentrum biedt uitkomst!

Lees meer...
Maak van je tuin een bijenbuffet

Wil je ook een steentje bijdragen en de bezige (en nuttige!) bijtjes helpen? Ons tuincentrum heeft de beste bijenplanten en tips voor het maken van een bijenbuffet in je tuin of op je balkon.

Lees meer...
Knip de winter weg: snoeien in maart

Maak de tuin lenteklaar! Daar begin je mee in maart, met snoeien en mesten. Ons tuincentrum gidst je er uiteraard makkelijk doorheen.

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.