Vandaag open van 10:00 t/m 17:00 uur
 • Dutch (Netherlands)
 • German (Germany)

Moestuinieren in augustus

Moestuinieren in augustus

Augustus is hot, hotter, hotst én van oudsher de oogstmaand. Toevallig is moestuinieren ook 'hot!' Of je nu potten en bakken vol kruiden en eetbare bloemen hebt, samen met de kinderen een vierkante-meterbak onderhoudt of een ouderwetse moestuin compleet met kas bezit. 

Zelf groenten, kruiden en fruit kweken is leuk om te doen, gezond, een ontspannende bezigheid én goed voor het milieu én je portemonnee. Bovendien steken (klein)kinderen er ook nog iets van op. Al begin je met 'kiemgroenten' (zoals tuinkers) zaaien in potjes in de vensterbank of met een hangmand vol aardbeienplantjes. 

Ons tuincentrum in Vlodrop heeft alles in huis voor het zaaien, planten, kweken en verzorgen van moestuinplanten. Lees onze moestuintips voor deze maand, zowel voor gevorderden als voor 'groentjes!'

 1. Water geven!

Dat ligt natuurlijk voor de hand met de temperaturen die de afgelopen zomers telkens weer extreem oplopen. Echter, er zijn gewassen, zoals snijbiet, tomaten, pompoenen en courgettes, die echte 'slurpers' zijn. Ook alles wat in potten en bakken en in de volle zon staat, droogt nu snel uit. Gelukkig kunnen mediterrane kruiden, zoals lavendel, rozemarijn en salie, dan weer goed tegen zonovergoten, droge omstandigheden. Geef vroeg in de ochtend water en mik op de aarde en wortels van de planten, niet op het blad.

 1. Oogsten

Kijk elke dag of iets rijp genoeg is om te oogsten, zoals nieuwe aardappels, de eerste aubergines en courgettes, artisjokken, bleekselderij, knoflook, mais, spinazie, sperziebonen, uien, sjalotten, tomaten, abrikozen, pruimen en vijgen. 

 • Pluk pepers als ze rood of oranje zijn. 
 • Uien en sjalotten haal je uit de grond als het loof geel kleurt. 
 • Vroege appels en peren kun je oogsten als je ze met hun steeltje makkelijk van de tak los kunt draaien. 
 • Laat courgettes en aubergines niet te groot worden (maximaal zo'n 20 centimeter), dan zijn ze op hun lekkerst, zowel wat smaak als structuur betreft.

Te veel oogst om zelf op te eten?

 • Geef het aan familie, vrienden, buren of de voedselbank.
 • Maak er jam, of taart van. Bovendien sla je de overtollige oogst makkelijk op in een weckpot.
 • Droog groenten als uien, sjalotten, knoflook en kruiden. Zo blijven ze nog langer goed.
 • Vries kruiden in om ze later te gebruiken. 
 • Maak thee of ijsblokjes met kruiden, zoals munt, citroenmelisse of citroenverbena (verveine). Die ijsblokjes met ingevroren smaakmakers staan leuk en zijn verfrissend in een ijsthee, cocktail of mocktail. Die kun je ook nog versieren met lekkere en mooie eetbare bloemen, zoals komkommerkruid en Oost-Indische kers. Of een schijfje citroen of limoen.
 1. Schaduwblad verwijderen

Knip bladeren boven druiventrosjes, tomaten, courgettes, meloenen, pompoenen en komkommers weg, zodat ze lekker veel zon krijgen en goed kunnen rijpen. Soms bedekken bladeren de vruchten waardoor ze minder zon krijgen en minder snel en goed rijpen.

 1. Snoeien

Snoeien doet groeien! Snoei fruitbomen na de laatste oogst. Kort lange, jonge, opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken. Bessen-, frambozen- en bramenstruiken snoei je na de laatste oogst terug. Frambozen snoei je tot vlak boven de grond. Van rode en witte bessen en kruisbessen laat je de hoofdtakken ongemoeid, maar snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug.

 1. Zaaien en planten, voor nu en later

In augustus kun je onder andere boerenkool, kervel, palmkool (Cavolo nero), peterselie, raapstelen, snijbiet, spinazie, veld- en kropsla, winterpostelein, winterradijs en witlof zaaien. Daar kun je de komende tijd al van genieten.

Met vooruitziende blik kun je voor volgend voorjaar al kolen en lente-uitjes zaaien. Plant nu aardbeien en winterharde groenten. Die vind je in ons tuincentrum als 'pootgoed' (jonge plantjes), zoals bloemkool, broccoli, paksoi en winterprei.

Namens ons tuincentrum in Vlodrop: een heel smakelijke, gezonde en rijke oogst! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.