Vandaag open van 09:00 t/m 18:00 uur
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Februaritopper voor binnen en buiten: primula

Primula’s of sleutelbloemen zijn vrolijke, vroege voorjaarsbloeiers voor binnen en buiten. De naam zegt het al: primula is afgeleid van het Latijnse woord ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent. Ze zijn geliefd om hun lange en kleurrijke bloei. De kleur varieert van paars, rood en blauw tot roze, geel en wit. Met de bloeiende primula’s die nu bij ons verkrijgbaar zijn fleur je eerst de huiskamer op. Als ze uitgebloeid zijn, kunnen ze de tuin in en heb je er nog jaren plezier van, want primula’s zijn goed winterhard.

Primula-parade

Er zijn veel verschillende primula’s, wel 350 soorten. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat hun bloemen altijd vijf kroonblaadjes hebben. Hoewel de meeste in het voorjaar bloeien zijn er ook die veel later in het jaar hun bloemen ontvouwen, zoals de Primula florindae. De vele vroegbloeiers die nu verkrijgbaar zijn en die je eerst binnen kunt zetten behoren tot de zogeheten 'stengelloze' sleutelbloemen; de Primula obconica heeft heel korte bloemsteeltjes en bloemen met een stervormig, warmgeel hartje. Je kunt deze sleutelbloem in het voorjaar in de tuin of in een pot op het balkon of terras planten.  

Prima verzorging voor de primula

Laat de grond niet uitdrogen, maar let ook op dat hun wortels niet in het water blijven staan, want dan krijg je wortelrot. Zet de Primula obconica binnen in een pot met gaten in de bodem en doe onderin een paar terracotta scherven en/of een laagje hydrokorrels. Zet er een schotel of waterschaal onder, zodat je tafel of vensterbank niet nat wordt bij het water geven. Geef ze het liefst regenwater op kamertemperatuur of afgekoeld water dat je even hebt gekookt, want primula's houden niet van kalkhoudend kraanwater. Giet het water niet op de plant, maar voorzichtig op de grond onder de bladeren. Zet de primula's niet te warm, dus niet op of vlakbij de verwarming. Verwijder telkens de uitgebloeide bloemen. Dan bloeit de primula nog langer door.

Sleutelbloemen in de tuin

Het aanbod echte tuinplanten onder de primula's is heel divers. Van lage pot-aurikels (Primula auricula), die tweekleurig bloeien en waar liefhebbers hele collecties van aanleggen, tot hoge, veelkleurige etage-sleutelbloemen (Primula candelabra of bulleyana). De meest bekende is de Primula vulgaris, een stengelloze sleutelbloem die van maart tot mei lichtgeel bloeit op zijn lage stengeltjes en die dan graag bezocht wordt door hommels en bijen. Plant primula's op een vochtige plek, die in de winter echter niet té nat is, en in de (half)schaduw, bijvoorbeeld onder bladverliezende struiken. Plant ze niet te diep en combineer ze met bosanemonen, longkruid (Pulmonaria), holwortel (Corydalis) en Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera). De gulden sleutelbloem (Primula veris) en de slanke sleutelbloem (Primula elatior) bloeien van april tot juni met gele bloemen en worden zo'n 20 centimeter hoog. De gulden sleutelbloem houdt bij wijze van uitzondering wel van zon in plaats van (half)schaduw. En dan heb je nog de orchideeprimula (Primula vialii), een echte 'show stopper', die met rood-lila pijlvormige bloemaren van mei tot en met juni de show steelt.

Mooi op je bord

Sleutelbloemen zijn niet alleen een lust voor het oog. De bloemen van onbespoten exemplaren van de Primula vulgaris en Primula veris smaken een beetje anijsachtig en zijn lekker en mooi als garnering van een salade of dessert. Je kunt ze ook door het pannenkoekenbeslag doen en al dan niet gesuikerd op een cake of taart gebruiken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.