Trend: voedselbos

Trend: voedselbos

In landen als Engeland en Duitsland zijn er al veel voorbeelden van Food Forests oftewel voedselbossen te vinden. Ook in Nederland en België begint dit duurzame systeem van natuur- en bodembeheer voet aan de grond te krijgen. Je kunt ook in je eigen tuin een voedselbosje aanleggen, of een paar slimme oplossingen hiervan toepassen. Je helpt de biodiversiteit ermee te vergroten, bespaart jezelf werk en plukt er ook de vruchten van.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een op de natuur en permacultuur gebaseerd voedselproductiesysteem, dat relatief onderhoudsarm is, terwijl de biodiversiteit en de bodemstructuur verbeterd worden. Een volgroeid bos produceert hout, blad en een grote verscheidenheid aan voedsel, zoals vruchten en noten. Dit alles zonder gebruik van (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen. Een voedselbos heeft ook geen bewatering nodig. Er wordt gewerkt met verschillende lagen beplanting, van bollen en knollen, bodembedekkers en struiken tot klimmers en bomen. Een voedselbosje is ook een heerlijke plek voor insecten als vlinders en bijen, vogels en kleine zoogdieren.

Wat zijn de voordelen van een eetbare bostuin?

  • Zonlicht en grond worden optimaal gebruikt doordat er verschillende lagen nuttige planten groeien
  • Onkruid krijgt weinig tot geen kans
  • Je kunt op een relatief klein oppervlak veel soorten voedsel laten groeien, van kruiden tot bessen en noten
  • Door de ontwerpprincipes van permacultuur (gebaseerd op een natuurlijke balans van grond, waterhuishouding en beplanting) toe te passen creëer je een natuurlijk ecosysteem dat weinig onderhoud vraagt en veel voedsel oplevert. Goed voor mens en natuur.

Wat groeit er zoal in een voedselbos(je)?

Je werkt met een slimme, gelaagde beplanting, van knollen in de bodem tot hoge bomen. Denk aan knolgewassen als daslook, aardperen en yacon. Dan komen bodembedekkers als aardbeien en pompoensoorten en kruiden als kruizemunt, wilde marjolein en roomse kervel. Kies noten- en bessenstruiken, zoals hazelnoten, frambozen, bramen, bosbessen, rode en zwarte bessen. In noten- en fruitbomen, zoals tamme kastanjes, walnoten, hartnoten, appel-, pereb- en kersenbomen, kun je eetbare klimmers laten groeien, zoals de Japanse wijnbes of zelfs een Siberische kiwi.

Het najaar is een prima tijd om te planten, want de grond is nog voldoende warm en vochtig. Het is zelfs de uitgelezen periode voor het planten van fruitbomen en bessenstruiken. Neem nu dus een kijkje bij de vele eetbare planten, kruiden, noten- en fruitbomen en bessenstruiken in ons tuincentrum in Vlodrop.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lekker én gezond! Recepten voor op de winterbarbecue

Een winterbarbecue is niet alleen gezellig, maar ook dé manier om seizoensgroenten op een smakelijke manier te bereiden. Dus trek je dikke jas aan, steek de barbecue aan en geniet van deze gezonde, winterse grillgerechten!

Lees meer...
Rouwvliegjes in je planten? Hier is wat je kunt doen!

Het is frustrerend om liefdevol voor je planten te zorgen en dan plotseling kleine, irritante rouwvliegjes op te merken. Deze kleine vliegjes lijken altijd op het verkeerde moment op te duiken en kunnen een echte plaag worden. Maar geen zorgen, hier zijn enkele effectieve stappen om van rouwvliegjes af te komen en je planten gezond te houden.

1. Identificeer het probleem: zijn het echt rouwvliegjes?

...

Lees meer...
Verrassende Valentijnsdag: onze 3 groene cadeautips

Bij ons tuincentrum weten we precies hoe je je geliefde (of jezelf, want self-love is óók belangrijk) blij maakt met een origineel, groen Valentijnscadeau. Let love rule!

Lees meer...
Het voorjaar in zicht: maak een zaaiplan

Creëer een bloeiend toekomstplan voor je tuin in februari en maart. Het is misschien nog winter, maar de gedachten aan het komende voorjaar kunnen niet vroeg genoeg beginnen. Februari is de perfecte tijd om je tuinplannen te smeden en je klaar te maken voor een kleurrijke en weelderige tuin. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen met een succesvol zaaiplan!

<...

Lees meer...