Vandaag open van 09:00 t/m 18:00 uur
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Maak de vijver zomerproof

Maak de vijver zomerproof

Een tuin kan niet zonder water. Planten hebben uiteraard (regen)water nodig om te overleven, te groeien en te bloeien. Maar met een vijver in de tuin draag je je steentje bij aan het tegengaan van wateroverlast wanneer er heftige hoosbuien zijn die de riolering niet aankan. Iets wat de laatste jaren helaas steeds vaker voorkomt. En tegelijkertijd bevorder je de biodiversiteit. Een vijver herbergt en trekt tal van kleine dieren en insecten. Van goudvissen tot kikkers en salamanders, van waterjuffers tot libellen. Egels en vogels komen er graag een slokje water halen of even badderen in het ondiepe gedeelte.

Heb je nog geen vijver? Dan is het de moeite waard eens te kijken of je er in de tuin plek voor hebt. Je hoeft immers niet een grote (zwem)vijver aan te leggen, een ingegraven oude badkuip of speciale vijverbak behoren ook tot de mogelijkheden. Neem eens een kijkje in ons tuincentrum in Vlodrop en laat je adviseren.

Vijveronderhoud in de zomer

1. Let op waterniveau en waterkwaliteit

Wanneer je vissen in de vijver hebt is het belangrijk het waterniveau bij aanhoudend zonnige en warme dagen op peil te houden, want dan verdampt er elke dag een hoeveelheid water en kan het resterende water voor de vissen te warm worden, waardoor de kans op infectieziekten toeneemt. Bovendien bevat warm water minder zuurstof. Controleer daarom ook regelmatig de pomp en maak deze indien nodig schoon. Of installeer een pomp als je die nog niet hebt.

Wanneer het veel regent wordt het water 'zachter', waardoor er minder mineralen, zoals kalk en magnesium, en ook minder koolstofdioxide in zitten. Voldoende waterhardheid is belangrijk voor de zuurstofplanten in de vijver, die het water helder en zuurstofrijk houden. Je kunt met een speciale meter, verkrijgbaar in ons tuincentrum in Vlodrop, deze GH-waarde van het water testen. Een eenvoudige oplossing om het water harder te maken is door met de tuinslang kraanwater toe te voegen, maar wij verkopen ook speciale producten die de GH-waarde van het vijverwater verhogen.

2. Laat de vijver niet dichtgroeien

In de zomer groeien en bloeien planten volop. Zo ook draadalgen en waterlelies. Schep draadalgen uit de vijver, bestrijd ze met een speciale vijverkuur. Knip regelmatig uitgebloeide waterlelies en door leliekevers aangetast waterlelieblad af. Snoei ook andere waterplanten regelmatig terug zodat er ook 'open water' blijft. Daar zijn handige hulpmiddelen voor, zoals een grijper en schaar ineen. 

3. Houd de vijver veilig en gezond voor alle dieren

In de zomer groeien ook de vissen, waardoor ze meer behoefte aan voedsel hebben. Geef ze regelmatig speciaal vissenvoer, zodat ze gezond en mooi van kleur blijven. Overigens vinden ze regenwormen ook lekker.
Houd reigers en katten op afstand van je vijvervissen door een net of draadgaas over de vijver te spannen. Deze oplossing voorkomt ook dat egels in de vijver vallen wanneer ze water komen drinken. Of zorg voor een vloeiende overgang tussen de vijver en de oever of plaats in een diepe vijver met steile randen een eendentrappetje om te voorkomen dat de beschermde zoogdieren verdrinken.

Let overigens altijd op kleine kinderen die in de buurt van de vijver kunnen komen. Laat ze niet onbegeleid in de tuin spelen of plaats een hek rond de vijver.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.