Vandaag open van 10:00 t/m 17:00 uur
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Salvia: tuinplant van het moment

Salvia: tuinplant van het moment

De Salvia is een prachtige plant die in geen enkele (moes)tuin mag ontbreken. Naast het keukenkruid, de geurige en overheerlijke salie, zijn er ongelooflijk veel siersoorten die nu volop bloeien met lipbloemen in de meest prachtige kleuren. Ook bijen doe je een groot plezier met een Salvia. Er zijn goed winterharde en minder vorstbestendige soorten. Die laatste plant je bij voorkeur in een pot, op je terras of balkon, mits de Salvia daar voldoende zon krijgt.

Salvia's in soorten en maten

Herfstsalie, ananassalie, meelsalie, muskaatsalie, blauwe salie, zilversalie, gewimperde salie. Het plantengeslacht Salvia is enorm groot en divers. Er zijn salies met dik, wollig blad en met heel kleine donkergroene, glanzende blaadjes. Het keukenkruid wordt circa 40 centimeter hoog, maar er zijn soorten die makkelijk sierlijke stengels van wel 120 centimeter hoogte krijgen. Voor elk wat wils dus! En een Salvia kan eindeloos lang bloeien.

Trendy Salvia's

Zoals bij veel tuinplanten zijn er ware rages, waardoor een bepaalde variëteit opeens overal opduikt, in eigen land en buurlanden.

  • De laatste jaren is de Salvia 'Hot Lips' helemaal 'hot'. Deze is bij uitstek geschikt voor in een pot, want hij is niet 100 procent winterhard. Deze herfstsalie bloeit rood-wit van mei tot november. De bloemen worden soms helemaal wit of juist helemaal rood, afhankelijk van de temperatuur. In Engeland is vorig jaar de opvolger gelanceerd, de Salvia greggii 'Amethyst Lips', die purper-witte bloemen heeft, goed winterhard is en met zijn circa 90 centimeter bijna twee keer zo hoog wordt als de 'Hot Lips'.
  • Ook de donkerpaars bloeiende Salvia 'Amistad' zien we al jaren op de bekende tuinbeurzen en dus ook in de tuin. De plant bloeit van juni tot november en wordt circa 100 centimeter hoog. Ook de 'Amistad' is niet volledig winterhard, dus zet hem in een grote pot in de volle zon en zorg bij vorst voor voldoende beschutting en bescherming.
  • Alle Salvia's uit de 'Wendy'-serie slaan in onze Europese contreien goed aan. Misschien mede omdat er een mooi verhaal achter deze salie schuilgaat. De reeks is in Australië gecultiveerd en een deel van de opbrengsten van de verkoop van Salvia's als 'Ember's Wish', 'Wendy's Wish' en 'Love and Wishes' gaat naar het goede doel; het vervullen van kinderwensen. De bloemen zitten in het kleurenspectrum van lipstick roze en magentarood. De wenssalies worden circa 80 centimeter hoog en de een is iets vorstbestendiger dan de andere.
  • Inmiddels eigenlijk een klassieker, die veel tuinontwerpers toepassen, want het is een betrouwbare, prachtige salie: Salvia nemorosa 'Caradonna'. Deze veldsalie bloeit donker paarsblauw van juni tot september en wordt circa 90 centimeter hoog.
  • Je bent er dol op of je hebt er helemaal niks mee: de scharlei of muskaatsalie. De Salvia sclarea var. turkestanica wordt 120 centimeter hoog, bloeit met parelmoerkleurige bloemen van juni tot augustus en kan ook halfschaduw verdragen. Tijdens de bloei en na een regenbui geurt de plant sterk. Sommigen vinden de geur heerlijk, anderen krijgen er de rillingen van. Deze opvallende tweejarige plant je in het najaar of vroeg in het voorjaar.

Salie als smaakmaker in de keuken

De eetbare salie is de gewone of echte salie, de Salvia officinalis, een semi-wintergroene struik met verhoutende takken. Hij wordt circa 40 centimeter hoog, houdt van zon en een beetje kalk en kan zowel in een pot als in de tuin geplant worden. Het blad is doorgaans geheel grijs of grijsgroen, maar er zijn ook salies met geel- of paarsbonte bladeren. De bekende Salvia officinalis 'Berggarten' heeft grijsgroen blad, bloeit lichtblauw of mauve van juni tot juli en heeft dik, grijzig en groot blad. Groeit snel en is sterk, zowel wat smaak als houdbaarheid betreft. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
20 mei: Keij Kamado BBQ demo!

Dag barbecueliefhebber! Op maandag 20 mei, 2de Pinksterdag, staat er weer iets bijzonders op het programma bij tuincentrum Schmitz. We hebben het genoegen om u uit te nodigen voor een spectaculaire BBQ-demonstratie, verzorgd door de ervaren koks van Keij Kamado. Van 11.00u tot 16.00u staan zij paraat om u te verbazen en te verwennen met de heerlijkste BBQ gerechten die u ooit heeft geproefd.

...Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.