Lentekriebels? Begin met voorzaaien!

Lentekriebels? Begin met voorzaaien!

Nog even en het is weer lente. Helaas kunnen februari en maart nog de nodige koude, gure dagen in petto hebben. Daarom valt er in de tuin nog niet heel veel te doen en te beleven. Wie niet kan wachten op het frisse, prille groen en de eerste ontluikende bloemen kan binnen aan de slag met het voorzaaien van eenjarigen.

Voorzaaien in 5 stappen

  1. Begin niet te vroeg, want de meeste planten kunnen pas na IJsheiligen (medio mei) veilig (want vorstvrij) naar buiten. Vanaf eind februari, begin maart kun je verschillende soorten eenjarige (snij)bloemen binnen in kant-en-klare zaaitrays of in biologisch afbreekbare ‘potjes’, zoals wc-rollen, gaan voorzaaien.
  2. Gebruik altijd potjes met drainagegaten onderin en speciale zaai- en stekgrond. Om de zaden te laten ontkiemen heb je ook plastic zakjes, zaaibakken met deksels of speciale kweekkastjes voor binnen nodig.
  3. Maak de zaai- en stekgrond eerst goed vochtig met behulp van een plantenspuit of zet de bakjes en potjes in een schaal met een laagje water. Vermeng heel fijn zaad met wat zand om het gelijkmatiger te kunnen verspreiden. Dek de zaden af met een heel dun laagje grond dat je voorzichtig wat aandrukt. Steek er een plantenlabel bij met de naam van wat je gezaaid hebt. Dek de bakjes of potjes af met plastic zakjes of een deksel en plaats ze op een lichte plaats. Laat de zaden regelmatig luchten en controleer of de grond niet uitdroogt.
  4. Zodra de zaailingen minstens twee bladparen hebben gevormd kun je ze wat uitdunnen (= zaailingen die te dicht op elkaar groeien verwijderen). Als ze de kiembakjes ontgroeien kun je ze in aparte potjes met gewone potgrond verder opkweken. Laat de plantjes vanaf eind april buiten ‘afharden’: zet ze iedere dag iets langer buiten om ze aan de buitentemperatuur te laten wennen. Na IJsheiligen kun je ze op de gewenste plek in de tuin planten.

10 Eenjarige bloeiers die je binnen kunt voorzaaien:

  • Afrikaantje (Tagetes)
  • Heliotroop (Heliotropium)
  • Kattensnor (Cleome)
  • Petunia
  • Eenjarig ridderspoor (Consolida)
  • Siertabak (Nicotiana)
  • Surfinia
  • Vlijtig Liesje (Impatiens)
  • Zinnia
  • Siererwt (Lathyrus odoratus) – laat de zaden van de siererwt eerst 24 uur in water weken. Lathyrus kun je al vanaf half april in de volle grond planten, omdat hij redelijk vorstbestendig is

Alle benodigdheden om voorpret te beleven met voorzaaien vind je natuurlijk in ons tuincentrum in Vlodrop.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Vlodrop geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...
WhatsApp
WhatsApp

Heeft u vragen? Wij helpen u graag via onderstaande WhatsApp button met chatservice of beeldbellen! U kunt ons ook bellen op 0475-535919 of mailen.